Precis som det finns olika journalister finns det också olika typer av tidningar. En del fokuserar på att diskutera mat och andra på generella världshändelser. Denna artikel kommer gå igenom några av de vanligaste tidningstyperna som dominerar svensk media.

Kvällstidningen

old-newspaper-350376_960_720Kvällstidningar fokuserar ofta på att återge världsliga händelser som speglar verkligheten. Det kan handla om allt från beslut i riksdagen, Zlatans nya fotbollsklubb eller kriget i Syrien. Ofta rapporterar kvällstidningar om sensationella nyheter med rubriksättningar som ska locka läsaren att klicka på länken. De vanligaste kvällstidningarna i Sverige är Aftonbladet och Expressen. Ofta vill kvällstidningarna också väcka debatt genom att göra grävande journalistik och släppa stora storys.

Morgontidningar

Morgontidningar å andra sidan fokuserar mer på att återge en verklig och objektiv bild av verkligheten och inte endast fokusera på sensationella händelser. Ofta är journalistiken mer bunden till professionalism där mindre skvaller återges i jämförelse med kvällstidningar. De vanligaste morgontidningarna i Sverige är Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Lokaltidningar

Lokaltidningar är likt morgontidningar mer fokuserade på att återge en verklig och objektiv bild av verkligheten. Men istället för att ha ett rikstäckande och internationellt fokus som morgontidningar och kvällstidningar har, fokuserar lokaltidningar på ett begränsat regionalt område. Ofta handlar det om tidningar som är inriktade inom en viss kommun eller landskap, exempelvis Ystad Allehanda eller Skånska Dagbladet. I lokaltidningar återges främst händelser inom den regionala avgränsningen. Det kan vara allt från var sophämtningen sker i kommunen till olika evenemang som organiseras.

Tidningar baserade på olika teman

Sedan kommer en bred definition av tidningar, nämligen de som främst fokuserar på specifika tidningar. Det kan vara allt från matlagning och resor till fotboll och simning. Dessa tidningar ges oftast ut en gång i månaden eller en gång i veckan. I Sverige finns bland annat resetidningen Vagabond och fotbollsmagasinet offside. Dock brukar det finns något för alla inom denna kategori.